Δραστηριότητες για παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας
*Τα παιδιά χωρίζονται σε μικρές ομάδες των 20-25 ατόμων και η ξενάγηση καθώς και οι δραστηριότητες γίνονται κυκλικά στους χώρους του μουσείου.
Υπεύθυνες Προγράμματος: Δωρούση Μαρία (νηπιαγωγός)
Ταχτσίδου Αλίκη (Φυσικός
Θεματικές Προβολές: Σε όλες τις αίθουσες του μουσείου μπορούν να γίνουν διάφορες προβολές όπως Ιστορία της γραφής, Ιστορία της τυπογραφίας, Αλφαβητάρια, Νεοελληνικός Διαφωτισμός. (5-10’)
Σκοπός: Οι προβολές λειτουργούν ως συμπληρωματικά μέσα διδασκαλίας και βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν νοήματα και ιστορικά γεγονότα.
Παιδικά Παιχνίδια: Το παιχνίδι μέσα από τα «παλιά μας» αναγνωστικά (τα είδη της σβούρας και η ιστορίας της), γιογιό, βατραχάκι, σφεντόνα, σχοινάκι, τάκα- τάκα, βόλοι. (Αίθουσα Μετεώρων) (15’)
Σκοπός: Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα παλιά παιχνίδια, να κατανοήσουν την αξία των χειροποίητων παιχνιδιών και την υιοθέτηση τους στα καθημερινά τους παιχνίδια.
Η πλάκα και το κονδύλι, η πένα και το μελάνι: Στην παλιά σχολική αίθουσα οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλάκα και κονδύλι, πένα και μελάνι και να παρακολουθήσουν σχολικό κινηματογράφο. (Παλιά σχολική Αίθουσα) (15’)
Σκοπός: Η επαφή των παιδιών με μέσα διαπαιδαγώγησης μιας άλλης εποχής, κομμάτι της ιστορίας της εκπαίδευσης και του νεοελληνικού πολιτισμού.
Πειράματα
Η «κούπα του Πυθαγόρα»: Ένα πείραμα βασισμένο στα συγκοινωνούντα δοχεία.
Σκοπός: Να κατανοήσουν τα παιδιά τα βαθύτερα νοήματα που κρύβονται πίσω την ιστορία της «κούπας του Πυθαγόρα», όπως η απληστία και το «παν μέτρον άριστον» των αρχαίων Ελλήνων.
O κύλινδρος που αψηφά τη βαρύτητα: Ένα πείραμα σχετικό με την βαρύτητα και το κέντρο βάρους των σωμάτων.
Σκοπός: Να κατανοήσουν οι μαθητές νόμους της φυσικής όπως την έννοια της βαρύτητας και της κίνησης των σωμάτων.
Κύματα εκκρεμών : Ένα πείραμα που αποτελείται από διαδοχικά εκκρεμή με διαφορετικά μήκη νημάτων που κατά την εκτέλεση των ταλαντώσεων τους, δημιουργούνται εντυπωσιακές εναλλαγές και σχηματισμοί..
Σκοπός : Παρατηρώντας το σύστημα των εκκρεμών βλέπουμε οδεύοντα κύματα, στάσιμα κύματα, κυματοπαλμούς και τυχαίες κινήσεις, καθώς επίσης γίνεται κατανοητή η έννοια του περιοδικού φαινομένου.
Μετέωρα: Ιστορία των Μετεώρων- Γεωλογικό Φαινόμενο- Τρόπος ανάβασης των μοναχών με το δίχτυ. Στερεοσκοπικές κάρτες, ταινίες που γυρίστηκαν στα Μετέωρα. (Αίθουσα Μετεώρων) (15’)
Σκοπός: Οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να διευρύνουν τις γνώσεις τους για την ιστορία των μετεώρων και το γεωλογικό φαινόμενο, ενώ ταυτόχρονα πληροφορούνται για την ιστορία της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.
Συγκριτική Παιδαγωγική: Τα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα στην παλιά σχολική τάξη έρχονται σε επαφή με εποπτικά υλικά του παρελθόντος και μέσα από μια διαδικασία συζήτησης και σύγκρισης προσπαθούν να βρουν τους λόγους που οδήγησαν στην αλλαγή όλων αυτών των παλιών εποπτικών μέσων (ο μαυροπίνακας, το αριθμητήριο, τα παλιά θρανία και η αμμοδόχος – αλληλοδιδακτική μέθοδος). Συμπληρωματικά μέσα στην παλιά σχολική τάξη μπορούν να γνωρίσουν την Χάρτα του Ρήγα κομμάτι της ιστορίας του Νεοελληνικού Διαφωτισμού αλλά και με άλλους θεματικούς χάρτες ανάλογα με την κρίση και την θεματική ενότητα του εκπαιδευτικού (Παλιά σχολική Αίθουσα) (25’).
Σκοπός: Τα παιδιά να έρθουν σε άμεση και βιωματική επαφή με την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης. Οι εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης του παρελθόντος βοηθούν στην καλύτερη αφομοίωση του μαθήματος ακόμα και των πιο αδύναμων μαθητών.
Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων (1896-2016).
Σκοπός: Να γνωρίσουν τα παιδιά τους νεότερους ολυμπιακούς αγώνες και το ολυμπιακό ιδεώδες, όπως διαμορφώθηκε μέχρι σήμερα.
Φωτογραφίες από επισκέψεις Γυμνασίων – Λυκείων που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις